Man kan inte alltid vara på bra humör...

Uffh, idag är jag inte på nå vidare humör. Dels beror det väl på att jag inte sov så värst mkt i natt, dels beror det på att Js jobb av ngn dum anledning alltid lägger viktiga möten de dagar då J börjar sent.
Han skulle egentligen börja kl 12 idag. Men så har de lagt ett viktigt möte kl 9 så då åker han in 3 timmar innan han egentligen ska börja och börjar jobba då istället.
Det hade väl inte varit ngn big deal om inte det var för att det här inträffat de sista två gångerna han skulle börja sent med.
Men men, han är iaf ledig i helgen så då blir det skönt att få ha honom hemma då!

Sen är det väl lite fler småsaker som hänt som inte är sådär jätteroliga. Ibland förstår jag verkligen inte folks brist på förståelse! Inget jag tänker gå in på här i bloggen men måste bara säga TACK min fina Becca att jag fick prata med dig! Känns tusen ggr bättre nu!

Nu ska jag sätta på en kopp te och sen lägga mig och försöka vila lite, om det nu går.. Lilleman är tydligen inte lika trött som mamma så han lär väl hålla mig vaken :P Lillälsklingen där!

Födelsedag och babyskydd!

Idag blir då min älskade sambo 23 år. Grattis hjärtat!
Det firades med frukost på sängen och paket i morse :)
Håller på att städa här hemma nu, då vi får lite gäster ikväll. Sen kommer också min fina svägerska och Jockes tvillingsyster, vilket innebär att hon ju också fyller år :)
Så det blir ett väldans firande här, har gjort två stycken cheesecakes och sen har min kära farmor ställt upp och bakat lite bullar och andra kakor, så lite kommer man ha att bjuda på iaf!

En jag känner var också nyss förbi och lämnade ett babyskydd som vi får. Hennes barn hade det när hon var liten så det är i jättebra skick och eftersom att man vet var den kommer från så kan man ju vara säker på att den inte är krockad heller :)

Varken jag eller J tyckte att det var ngn idé att köpa nytt då vi ännu inte har bil och eftersom att det är första strl som bara är till 9 mån ändå.
Men man behöver ju ändå ha ett för de tillfällen när man åker bil, så då hade vi tänkt att hyra. Men nu fick vi det här så då är det bara att tacka och ta emot :D
Så tack så mkt Sara för babyskyddet!
Sen när det är dags att byta till större strl så kommer vi nog att köpa nytt, och då har vi förhoppningsvis också skaffat bil :)

Kan tillägga att jag också går in i en ny vecka idag med. Vecka 39!
Helt sjukt att nu kan ju lillskrutten komma verkligen när som helst! Mina föräldrar har bestämt att han ska komma imorgon eller på fredag, så vi får väl se om deras vilja har ngn verkan ;)

Fick frågan om vi bestämt ngt namn till den lille, och kan ju säga att de som känner oss vet hur våra diskussioner gått hett ;)
Jag har nämligen ett namn som jag vill att den lille ska heta, och Jocke har också ett namn. Problemet är bara att vi båda är så envisa så ingen ville ge med sig om namnet så vi kom på att enda lösningen är att komma på ett s k kompromissnamn så att ingen av oss får som vi vill :P
Jocke kom då med ett förslag som jag också gillar, så nu har vi det här kompromissnamnet som det troligtvis kommer att bli, men vad det är väljer vi att hålla för oss själva fram tills mini tittat ut :)
Så ni som läser får vänta och se helt enkelt ;)

Här kommer iaf lite info om veckan:

Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Sned mage

Har haft så fullt upp i det sista + att jag inte är riktigt frisk än så har inte riktigt haft tid att skriva.
Seeent i torsdagskväll så kom svärmor med man, barn (hon har två fosterbarn) och hund. Så vi hade verkligen fullt hus här. Sen på fredagen på dagen jobbade Jocke och vi andra passade på att ta en sväng till IKEA och de andra affärerna i Boländerna. Var jättemysigt!
Sen så lagade vi god middag med fläskfilé och klyftpotatis på kvällen innan de åkte vidare till Södertälje.

Var lite tråkigt att man inte hann träffa dem så länge, men de kommer upp om en månad igen när bäbis är ute :)

I lördags så fick jag besök av min kära vän Josefine som nu för tiden bor aningen för långt bort enligt mig (Gbg) så var kul att hon kunde titta förbi en sväng när hon ändå var i krokarna.

Här kommer en liten bild på min mage tagen uppifrån ståendes. Är det bara jag som ser att den är sned? :P



Det är nämligen så att min lillskrutt ligger och trycker ut med rygg och rumpa på höger sida om naveln, och så här har min mage alltså sett ut de sista veckorna :P syns dock inte framifrån så är nog bara jag som ser det :) Men tycker att det ser lite kul ut!

Bäbiskläder

Ja, då har man tvättat alla bäbiskläder :D Är så mysigt att hänga och vika de små plaggen, allt är ju såå petite!
Blev lite grann, så när de sista kläderna har torkat så ska jag vika in allt i garderoben igen så är de färdiga att användas när mini kommer ut.




Här är då alla bäbiskläder, ena taget igårkväll och det andra nu på morgonen :) Så nu väntar vi bara på ägaren till alla dessa kläder!

Nu ska jag ta och hoppa in i en dusch och sen gå ut med vovvis. Svärmor kommer ju ikväll så ska också se till att hinna städa här hemma idag så det är nystädat och fint när de kommer. Ska hinna med ett besök hos BM kl 13 med så blir fullt upp idag, förkylningen håller i sig men är iiaf feberfri nu så det går åt rätt håll :)

Måste ju också tillägga att jag gått in i vecka 38 nu med!!! :D Fatta att snart är vår lilla älskling ute! Fy vad vi längtar!

En liten magbild med alla klädsamma bristningar :P



Info om veckan:

Kroppen: Om inte barnet vänt på sig själv kan det bli tal om sätesbjudning då barnet föds med baken/benen först. Om kvinnan har rymligt bäcken kan det gå bra, i annat fall brukar barnmorskan hjälpa till att vända barnet för att undvika sätesbjudning. Man får då vila en stund och sedan kopplar man in CTG och dropp med livmoderavslappnande medel. Barnmorskan trycker sedan försiktigt barnet i rätt riktning. Det kan vara smärtsamt för mamman och barnet kan vilja vända tillbaks igen varför vissa sjukhus väljer att göra kejsarsnitt istället.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Sjuk :(

Usch, fy och blä..orkar inte mer!
Inte nog med att man åkt på en UVI och käkar penicillin, så har jag nu och på en knallförkylning med alla dess tillbehör. Dvs halsont, hosta, nästäppa, snörvlande och snorande, feber och allt.
Till råga på allt så är man höggravid och har sammandragningar och molvärk dagarna i ända.
Det sista är visserligen ok, är ju bara bra att livmodern förbereder sig för att trycka ut en bäbis. Men allt det andra tycker jag ändå att jag kunde få slippa, speciellt nu i de sista veckorna när energin verkligen inte är på topp ändå.
Jaja, nog med gnäll nu ;)
Den här veckan händer det saker iaf. Vi har nu tömt vårt extrarum (dvs lillbäsens blivande rum) som hittills fungerat som vårt förråd för "oupppackade-saker-som-ska-packas-upp-inom-snar-framtid". Idag kommer målarna och gör allt förarbete på väggar och imorn får vi omtapetserat där vilket har varit efterlängtat.
Sen på torsdag kommer ingen mindre än min kära lilla svärmor med co hit. Det är första gången hon kommer och hälsar på så ska verkligen bli jättemysigt! De stannar sen till på fredag så vi kommer vara fullt hus på torsdag :)

Nej, nu ska jag gå och röja lite innan målargubbarna kommer och sen ta mig ngt att äta.

Känner att det är dags för update nu...

Lite saker har hänt sen jag sist skrev..
Jag har börjat få mycket mer sammandragningar och har nästan konstant molvärk i nedre delen av ryggen och livmodern. Som mensvärk typ. Men det är väl livmodern som tränar sig så det ska väl bara vara bra :)
Igår så åkte jag in till Närakuten här i stan pga att jag trodde att jag fått UVI (urinvägsinfektion) och mycket riktigt så hade jag rätt så nu ska man käka penicillin i en vecka.
Inte nog med att man käkar två järnkapslar + folacin, nu ska även penicillin läggas till på listan. Knaprar hur mkt tabletter som helst känns det som.
Igår gick också min slempropp (vet att det är lite äckligt att läsa om, men jag skriver trots allt om min graviditet här så då ingår lite äckliga saker med :P). Är helt säker på att det var den, men tydligen kan den gå allt från nån månad innan förlossning till i samband med att förlossningen sätter igång. Jag hoppas att det inte är en hel månad kvar tills lillen väljer att titta ut, han får dock gärna titta ut om nån vecka eller så om han behagar ;)

Vill för övrigt säga GRATTIS till Jessica och Malin som redan fått sina små underverk. Två små prinsar!

Imorgon ska jag fika med resten av mamisarna som fortfarande går och väntar på att våra små ska ploppa ut, blir mysigt!

Sen ska också jag och älsk åka ut till mina föräldrar och måla vårt köksbord så att vi kan få det gjort ngn gång :)
Lägger kanske ut en magbild senare idag för er som är nyfikna.

vecka 37

Känner att det har blivit lite dåligt med update i det sista, men har knappt orkat sitta vid datorn. Har en del sammandragningar nu för tiden så är inte så upplagd för att sitta vid datorn då.

Sen har J varit ledig tisdag-onsdag nu så har varit jätteskönt att ha haft honom hemma :) I måndags var vi ju på besök på förlossningen med. Fick bl a prova lustgasen, men om jag ska vara ärlig så trodde jag att det skulle kännas mer än det gjorde, men kanske är annorlunda under värkar. Men kändes bra att man fick se ett förlossningsrum och olika hjälpmedel att klara sig igenom värkarna. Då vet man lite vad man har att vänta sig med.

Besöket där resulterade iaf att jag vet ännu en smärtlindring jag ska använda mig av, och det är TENS. Det är alltså små plattor som man sätter där man har ont och som skickar ut små elektriska impulser som tydligen ska hjälpa under värkarna. Så kan ju alltid vara lönt att prova på :)

För övrigt så gick jag igår in i vecka 37 så här kommer lite info om den veckan:

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärthjud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan nu variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka 9 cm i diameter. De restrerande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis mellan 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 cm. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Söndag

Ja, då har man precis lyckats få i sig lite lunch. Blidde risgrynsgröt med socker och kanel idag.
Har också hunnit med att ta ett långt bad så nu är man helt skrynklig och fin :P Det som är lite småstörande när man badar nu för tiden är att magen är för stor för att gå under vattnet, så man får ligga och skvätta upp vatten på magen hela tiden så att den inte blir kall, haha.

Nu när jag är ren och mätt så tänkte jag iaf ta tag och fixa lite i ordning här hemma, ska vika in den rena tvätten, bädda sängarna (jag vet, är lite sent, men det är söndag så får lite dispans :P), ta frukost och lunchdisken, städa badrummet samt moppa av alla golv. Skulle väl egentligen behövas dammsugas med, men det klarar jag inte längre så det får Jocke ta sen när han kommer hem från jobbet. Man får iaf upp det värsta med moppen som tur är!

Sen vid klockan tre så kommer min fina vän Becka hit. Har inte sett henne på flera månader, vilket är på tok för länge för oss att vara ifrån varandra ;) Ska iaf bli jättemysigt att träffa henne, sen så tar hon med sig Edward med så det lär bli en trevlig eftermiddag. Jocke slutar inte förrän 16.15 men han kommer iaf hinna träffa dem en sväng.

Ska sätta fart nu :)

vecka 36

Sen jag skrev sist har jag gått in i en ny vecka :) Känns helt sjukt hur fort tiden går, tänk att om bara några veckor har jag vår alldeles egna lilla bäbis här! Oh, vad mamma och pappa längtar efter dig vår älskade lillskrutt!

Det känns som att magen äntligen har börjat sjunka, och det gör att allt inte känns lika upptryckt. Den som aldrig har varit höggravid kan nog inte förstå den känslan, men den är inte vidare bekväm ;)

För övrigt så har det varit fullt upp de sista dagarna. I torsdags var J ledig så vi var hembjudna till min farmor och farfar på middag, jättegod mat hade farmor gjort och vi var där hela eftermiddagen. Sen på kvällen åkte vi och hämtade ut våra nya sängbord som vi beställt och innan vi gick och lade oss så skruvade J ihop dem. Det passar verkligen jättefint in i vårt sovrum! Kommer lägga in bild på det rummet senare när vi fått helt i ordning!


Min farmor och farfar, visst är de fina? :D



Jag och farmor, farmor blundar halvt men det är den enda bild jag har på oss två :)


Sen igår när J var på jobbet så åkte jag med min mamma och lillebror ut och hälsade på min mormor. Det var så mysigt att vara där och vi blev bjudna på jättegod lunch: burritos :)
Mormor hade varit så söt och virkat en del dukar till mig och även virkat en prydnadskudde samt filt/överkast till spjälsängen. Hon är så duktig på allt vad handarbete är och vår lille kommer ha världens mysigaste filt tack vare henne!
MIn lilla mormor fyller 60 år nu den 25e, så hon håller på att planera för sin 60-årsfest och är såå spänd och nervös för det. Hon har bakat hur många sorters kakor som helst och håller på att fixa och planera allt så det ska bli helt perfekt, sötmormor där. Tänk, det är inte illa sen att vara nyss fyllda 60 och gammelmormor ;)

Efter vi varit där åkte vi sen hem en sväng till mina föräldrar där vi hämtade den lilla spjälsängen (vi har en liiiten spjälsäng som lillen får ha de första månaderna innan vi byter till den vanliga) och efter det åkte vi en sväng till IKEA och köpte gardinstång till vårt sovrum. Vi kom sen hem i samma veva som J kom hem från jobbet. Så han och pappa flyttade ut en stor garderob som stått i sovrummet till klädkammaren och jag och mamma fixade i ordning spjälsängen. Så nu har vår lille plutt sin sängplats redo och väntandes på honom!


Överkastet och kudden är de som min mormor gjort och det lilla fåret som fått namnet Ulrik har lillskrutten fått från sin mormor :)

Tänkte bjuda på några bilder av min linslus till lillebror som jag för övrigt ska ha här på måndag :)







Här kommer lite info om denna vecka:

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Hur som helst är det bra att ta reda på hur förlossningsskedet går till och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2000-2500 gram och längden är ungefär 45 cm. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man t.ex puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Bröllop, tjockisar och BM

I lördags var det ju bröllop som sagt. Har dessvärre inga bilder än då vi inte hade några batterier till kameran. Men det kommer! :)
Iaf så var brudparet sååå fina, och maten var helt underbart god och underhållningen bra likaså. Det fick ju en att börja drömma ;)
Fick huuuur många kommentarer som helst för min mage och alla ville klämma och känna :P Lite kul..
Sen igår åkte jag in till stan och träffade ett gäng med andra "tjockisar" (dvs gravida :P). Vi var 6 st och alla har BF relativt nära varandra och var i åldrarna 20-24.
Det var sååå kul att kunna prata med andra som går igenom samma fas och samtidigt är i samma ålder. Man har ju rätt så mkt gemensamt! :)

Idag så var det barnmorskebesök samt föräldragrupp (en väldans massa som händer nu va :P?). Hos barnmorskan så tog hon bara blodtryck, lyssna på hjärtljuden och mätte magen den här gången. Hon skrev också in på datorn önskemål jag har om förlossningen så antar att det väl räknas som förlossningsbrev? Men man kanske ska skriva ett själv med för säkerhets skull.
Mitt HB är ju väldigt lågt så jag ska fortsätta knapra två st järnkapslar om dagen, och tydligen (av proverna de tog sist) så har jag brist på folsyra med så ska börja käka sånt med.
Lillemans hjärtljud låg mkt lägre idag än tidigare, då han låg ända nere på 130 :P Han mår iaf bra och växer som han ska. SF-måttet låg på 33 vilket är en ruta över mittkurvan så det är helt normalt :) Här kommer lite siffror:


                                v. 25+0     v. 27+6     v.31+0      v.33+1     v.34+6
Blodtryck:
               110/79        122/71      119/81         116/70     122/70
SF-mått (mage):     24              27,5           29,5              31,5        33
Fosterljud:               145            150            145               140        130       
Viktökning:               +7                                                  +14
HB (järn):                 107                                                  89   
B - glukos:                5,2                                                  5,3

På en gång efter BM så var det dags för föräldragrupp. Det var mkt färre som var där denna gång, men det var jättemysigt. Vi bjöds på frukt och juice och idag så pratade de om förändringar som sker i relationen i samband med att familjen utökas samt samspel mellan förälder och barn. Nästa gång blir det besök på förlossningen, det ska bli kul!

Nu ska jag iaf gå och fixa i ordning lite sen middag då J är hemma när som helst :)

Svar

Lina: Jag vet, det är jättesvårt att hitta! Har kollat i massor av hälsokostbutiker, men hittade till slut det inne i på Life i Forumgallerian och vet att de också har det på Life i Gottsunda. Så där finns det iaf :)

Stadsrunda

Ja, då var man nyss hemkommen från stan. Pust!
Har varit där hela dagen känns det som och jag har gått och gått och gått. Ganska så tungt med min stora mage, tur att man har haft J att luta sig mot när det blev för jobbigt.

Vi ska på bröllop imorgon ju. Min fina vän Charlotte som äntligen får sin Isak :) Kommer bli såå kul!
Men ja, när man är höggravid så är det ju ganska så svårt att få på sig kläder över huvudtaget, speciellt om man ska vara lite finare klädd. Så vi har nog gått runt i varenda tänkbar affär för att hitta ngt åt mig att ha på mig, och fy vad jobbigt det var att springa ut och in ur provhytter, men till slut hittade vi ändå en klänning som inte alls var dyr på Holmlunds som jag faktiskt kunde ha. Nackdelen där var bara att nu när vi kom hem så ser vi att det bara är ett axelband på (det är avtagbara så ett har alltså ramlat av) och eftersom att bröllopet är imorn så hinner vi inte dit och säga till om det, men tror nog att klänningen håller sig uppe ändå.
Köpte också ett par svarta mammastrumpbyxor, känner att det är viktigt att jag har bekväma strumpbyxor imorn då man ska vara igång hela dagen. Sen hittade vi också en fin skjorta till J och en bröllopspresent som ska slås in nu ikväll.
Så ser ut som att vi kommer kunna se liiite finklädda ut imorn iaf. Lägger in bilder imorn sen på hur vi ser ut :)

Nu ska jag sätta mig och inviga mitt hallonbladste som jag införskaffade mig idag. De säger ju att det är bra att dricka nu i slutet av graviditeten med :)

vecka 35

Oj, tänk vad fort tiden går. Är numera inne i vecka 35. Inte många veckor kvar nu med andra ord.
Väntar på att den här dumma förkylningen ska ge med sig, tänkte gå en riktig långpromenad med lill-Ronjisen men vet inte hur smart det är att ge sig ut i det här ovädret! Väntar nog tills det slutar regna iaf.

Här kommer iaf en liten bild på min mage med alla otroligt vackra brisningar ;)



Känner mig verkligen stor som ett hus nu och har en liten vild unge i magen så längtar tills han kommer ut nu. Är nog skönare för mamma när han är vild på utsidan istället för insidan. Har t ex en stor rumpa som sticker ut uppe på vänster sida :P

Här kommer iaf lite info om den här veckan:

Kroppen: Om kvinnan fick instruktioner om att vila pga tidiga sammandragningar tidigare i graviditeten kan man nu pusta ut. Barnet anses nämligen ha goda chanser att överleva om det skulle födas. Det behöver oftast bara ligga i kuvös för att hålla värmen.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar.

RSS 2.0